Mocănița, Valea Vaserului

Mocănița, Valea Vaserului

Valea Vaserului este una dintre cele mai pitorești văi din nordul României. Aceasta are o lungime de aproximativ 40 km. Prin această vale circulă trenul cu aburi Mocănița.

În inima Maramureșului, la Vișeu, activitatea de pe șine este, cu siguranță, diferită de cea din restul țării. Aici țapinarii (sunt numiți așa pentru că folosesc țapina – unealtă care folosește la așezarea buștenilor) încă folosesc trenul cu abur ca mijloc de transport al copacilor pe care îi aduc din pădure. Acest obicei este specific locuitorilor din zonă și este promovat prin diferite mijloace.

Totuși, nu țapinarii fac celebră zona feroviară de la Vișeu, ci mocănița. Mai exact, 6 locomotive vechi. Ele îți amintesc că uneori e bine ca timpul să se oprească în loc. Locomotivele merg cu aburi și îți creează impresia că te afli într-o lume de acum câteva zeci de ani. Experiența este completată de vagoane. Interiorul lor este făcut din lemn și amintește de atmosfera veche. Traseul ajunge la o altitudine maximă de 1100 de metri, ceea ce înseamnă o diferență de nivel de 500 de metri de la punctul de plecare. Are o lungime de aproape 22 de kilometri, care, în funcție de anotimp, sunt parcurși în 4 sau 5 ore.

Organizatorii încearcă să facă cât mai plăcut timpul petrecut cu trenul, astfel că în diferitele opriri pe care locomotiva le face, ei prezintă o parte din specificul local. Tradiții, obiective turistice sau băuturi din zonă o să te facă să te simți plăcut în Maramureș. Ei includ în preț plimbarea, însoțitorul de tren, o mică gustare, cafea și țuică. Iarna, peisajul asupra Munților Maramureșului văzut din mocăniță este unul care te va încânta. Mocănița cu aburi de pe Valea Vaserului circulă, de obicei, între lunile mai și octombrie.

De asemenea, aici există și numeroase izvoare cu apă minerală, dar și zăcăminte cu polimetale, mărturie a activităților vulcanice din zonă.

Sursa aici si aici