Memorialul Sighet este amenajat în fosta închisoare din Sighetu Marmației, construită în anul 1897. Aceasta era cunoscută și sub numele de „Închisoarea Miniștrilor”, aici fiind încarcerați și torturați peste 100 de demnitari români din Perioada Interbelică.
Memorialul Sighet face parte din Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, împreună cu Centrul internațional de studii asupra comunismuluicare își are sediul în București.
Fiecare celulă din această închisoare a fost transformată într-o cameră de muzeu în care, prin intermediul obiectelor, fotografiilor, documentelor, dar și al înregistrărilor – în unele cazuri – spune istoria persoanei care a fost încarcerată aici.
Pe lângă celulele-muzeu, în interiorul curții închisorii a fost amenajat un loc de reculegere și rugăciune, unde turiștii pot aprinde o lumânare în cinstea celor care au murit după gratiile acestei închisori. De asemenea, tot aici se află și celebrul monument „Cortegiul Sacrificaților” care prezintă un grup statuar format din 18 siluete umane care se îndreaptă spre un zid care le închide orizontul.
O altă componentă a Memorialului este Cimitirul Săracilor, aflat la 2,5 kilometrii distanță față de Sighetul Marmației. Aici au fost îngropați, în secret, cei 54 de deținuți politici care au murit în închisoarea de la Sighet. În cinstea lor, în interiorul cimitirului a fost realizat un proiect peisagistic care are forma hărții României și este format din arbuști. Privit de pe un punct de belvedere amenajat pe malul Tisei, odată cu creșterea vegetației, se va transforma într-o poiană care are forma României.
Sursă foto: © Andreass96