Cimitirul Vesel din Săpânța

Cimitirul Vesel din Săpânța

Cimitirul Vesel din localitatea maramureșeană Săpânța este unul dintre cele mai cunoscute locuri de veci din România. Ceea ce transformă acest cimitir într-unul unic în țara noastră sunt crucile din lemn ale mormintelor de aici, foarte viu colorate, pe care sunt sculptate scene din viața personală sau profesională a celui care este înmormântat acolo. De asemenea, pe lângă sculpturile frumos pictate, pe unele cruci din lemn apar chiar și texte umoristice, numite epitafuri, care descriu, într-un mod cât se poate de umoristic, viața decedatului.

Se spune că primele cruci din Cimitirul Vesel au fost realizate în anul 1935 de sculptorul maramureșean Stan Ioan Pătraș, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Rițiu. În realizarea lor se crede că acesta s-a inspirat din cultura dacică, în care moartea era considerată un eveniment vesel.

În total, peste 800 de astfel de cruci originale, lucrate manual din lemn de stejar, pot fi admirate în Cimitirul Vesel din Săpânța. Datorită acestor piese unicat, cimitirul a fost transformat într-un adevărat muzeu în aer liber care atrage mii de turiști anual.

În apropierea Cimitirului Vesel se află și casa memorială a lui Stan Ioan Pătraș (1908-1977), sculptorul care a realizat majoritatea crucilor care pot fi admirate în acest cimitir. Clădirea a fost transformată în muzeu și poate fi vizitată de turiști.

Sursă foto: © Lucianbolca

Sursa aici.