Muzeul Etnografic maramureșan este format din Secția Pavilionară și Secția în aer liber, cunoscută și ca Muzeul Satului.
Secția pavilionară a Muzeului Etnografic din Baia Mare a fost înființată în anul 1964. Aceasta include mai multe obiecte de patrimoniu provenite din cele patru zone istorice ale județului: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureșului. Printre obiectele expuse aici se află: instrumente folosite în agricultură, instalații tehnice, colecții de ceramică și de obiecte de cult, precum și colecții de costume populare și materiale folosite în casă.
Muzeul Satului, secția în aer liber a Muzeului Etnografic, a fost înființat în anul 1984 și este amplasat pe Dealul Florilor. Acesta se întinde pe o suprafață de 6 hectare pe care sunt amenajate grupuri gospodărești și anexele lor, provenite din cele patru zone istorice din nordul țării: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureșului.
Printre cele mai cunoscute ansambluri gospodărești expuse aici se află: bisericile de lemn din satul Chechiș, gospodăria Borșa, gospodăria Prislop sau casa Petrova.
Sursă foto: © Rechitan Sorin